Welkom bij Zoodo, een project in Burkina Faso

Zoodo is een project dat ontstaan is na een reis in Burkina Faso.
De vriendinnen Pia en Nicole reisden in 2013 mee met een groep uit Rupelmonde en bezochten daar een onderwijsproject.
Terug thuis startten zij een project waarbij leerlingen de kans krijgen naar het middelbaar onderwijs te gaan. Dit initiatief heet vandaag Zoodo.

Zoodo is een woord in Mooré, de plaatselijke taal, dat “vriendschap” betekent. Zoodo biedt hulp en steun aan 2 lagere scholen en geeft veelbelovende leerlingen dankzij onze financiële steun kansen om naar het voortgezet onderwijs te kunnen gaan. Het werk wordt dus op twee niveaus verricht: enerzijds praktische en logistieke steun voor de lagere scholen en anderzijds financiële steun voor de leerlingen van de middelbare scholen.

De doelstellingen zijn:

Ondersteuning bieden aan de lagere scholen om het onderwijs in goede omstandigheden te kunnen aanbieden.

 Kansarme maar  beloftevolle leerlingen de kans geven om middelbaar onderwijs te volgen.

Via onderstaande koppeling kan je ons jaarverslag 2023 inkijken:

Jaarverslag 2023

Via onderstaande koppeling kan je ons jaarverslag 2022 inkijken:

Jaarverslag 2022

Zoodo, Mortsels project van het jaar ging in januari 2023 op projectbezoek in Burkina Faso

Het was een tijdje geleden dat wij, Pia De Monie en Nicole De Clerck van Zoodo, nog een keer ter plaatse gingen maar intussen werkten we hier thuis wel ijverig voort en nam ons project er ginds een tweede school bij.

Reizen jullie even mee?

In de basisschool van Sig Noghin(op het platteland) blijven we verder didactische steun aanbieden om vooral de zesdejaars al betere kansen te geven.

We werken er ook mee aan de gezondheidslessen en ontwikkelen een nevenproject ivm hygiëne voor meisjes tijdens hun menstruatie. Zij blijven immers thuis wegens gebrek aan verzorgingsmateriaal.

We voorzien in pakketten waarin herbruikbaar maandverband zit, slipjes, zeep en een handleiding voor correct gebruik. Onze verpleger Eric komt ter plaatse met de pakketten en geeft kundige uitleg bij dit alles.

Het wordt een totaal aanbod waarbij ook verder gesproken zal worden over familieplanning, sexuele opvoeding enz. Meisjes én jongens wonen deze info momenten heel aandachtig bij.

Ook hun mama’s worden op school uitgenodigd en krijgen een pakket mee te samen met uitleg in hun taal, het Mooré. Ook voor hen is dit een heel mooi project want veel van deze mama’s hebben zelf nauwelijks school gelopen. Deze keer waren we zelf bij de lessen en zagen hoe erg dit initiatief op prijs wordt gesteld.

In de basisschool van Koudyiri B ( dichtbij de stad Koudougou) zijn we een eerste keer op bezoek.

Zoodo bouwde daar in 2021 een ruim afdak om op het immens grote schoolplein een schaduwrijke ruimte te créeren. Hier gaven we ook extra centen voor de opvang van vluchtelingenkinderen.

Burkina Faso ondervindt immers sinds een paar jaar ook de gevolgen van terrorisme…..

Bezoek ontvangen betekent “feestvieren”

In de twee scholen werd telkens een heel programma in elkaar gestoken waarbij de kinderen zongen en dansten. Het leerkrachten team kookte een typisch gerecht en over en weer werden cadeautjes uitgewisseld.

Kortom: veel deugddoende nieuwe contacten en blij weerzien met vrienden die we kennen van eerdere reizen.

In beide scholen werd tot slot een voetbalmatch georganiseerd, truitjes en ballen brachten wij mee, voor het spelplezier en enthousiasme zorgden zij! Ongezien en hartverwarmend deugddoend spektakel.

Met beide schooldirecteuren werden intussen ook goeie afspraken gemaakt voor de toekomst.

Want Zoodo investeert vooral in kinderen kansen geven op secundair onderwijs. Zo hebben we momenteel 15 leerlingen die in verschillende schooljaren les volgen. Voor hen organiseerden we een ontmoetingsdag om elkaar en ons te leren kennen en ook oud-leerkrachten weer te zien.

Het werd een gezellige zondag waarbij we hen wat extra meegaven ter aanmoediging voor hun verdere studies.

Deze reis, waar we lang naar uitkeken was te snel voorbij, maar een succes op elk gebied.

In het najaar van 2021 werden in Mortsel en Kruibeke info avonden georganiseerd waar wij ons Zoodo project hebben toegelicht.

Zoodo in enkele beelden en filmpjes:

Een stevig en tegelijk luchtig dak biedt bescherming tegen zon en slangen.
De leermiddelen zijn aan verbetering toe.
We nemen telkens veel didactisch materiaal mee
Bij elke reis ontmoeten wij onze studenten, dit is Kuilga, onze eerste student, en Remi Bancé, onze contactpersoon.
Lessen in gezondheidszorg worden erg geapprecieerd.

Heel recent ( juli 2021) lieten we op vraag van het ouder comité, directeur en leerkrachten een overdekt terras bouwen in de basisschool Koudyiri. Zij maakten zelf het ontwerp en kozen de plaats, grootte en vorm. Het biedt nu heel veel extra schaduw en ook bescherming tegen slangen.
De enthousiaste directeur stuurde ons tientallen foto’s en een video-opname waarin een blije ouder zijn dank uitspreekt.


Neem eens een kijkje in onze nieuwsbrief voor meer info over deze fijne producten.

Info & contact:

Facebookgroep: Boost voor Burkina Faso:
https://www.facebook.com/groups/549347242485526
(dit is een privegroep; even vragen om lid te worden)

Nicole Declerck  (nicoledeclerck@icloud.com)
Pia De Monie (pia.demonie@telenet.be)